- Cryptobetaalkaarten worden steeds populairder.
- Hiermee kunnen cryptobezitters in winkels betalen met digitale munten, die vervolgens achter de schermen automatisch worden omgezet in traditionele valuta’s.
- Betalen met crypto’s wordt zo makkelijker, maar er zijn ook risico’s aan verbonden.
- Lees ook: De bitcoin wordt niet overvleugeld door andere crypto’s: het is een ‘superieure’ vorm van geld, aldus grote vermogensbeheerder
Cryptobetaalkaarten maken een explosieve groei door. Visa, de betaaldienst waar veel van deze kaarten gebruik van maken, meldde onlangs dat er in 2022 tot dusver al 2,5 miljard dollar met de kaarten is uitgegeven. Dat is al 70 procent meer dan het hele transactievolume over 2021.
De groei van deze cryptobetaalkaarten, die ook in Nederland te verkrijgen en te gebruiken zijn, roept ook vragen op. Want wat zijn dit voor kaarten, waarom zou je ze gebruiken en welke risico’s kleven eraan?
Wat zijn cryptobetaalkaarten?
Cryptobetaalkaarten zijn debetkaarten van cryptoplatformen, die weer zijn aangesloten op de betaalsystemen van Visa (of Mastercard, bij sommige Amerikaanse kaarten). Kaarthouders zetten een bepaald bedrag in crypto op hun account en kunnen vervolgens met hun kaart betalingen doen, net als met een pinpas.
Waar het voorheen lastig was om betalingen te doen bij online of offline winkels met cryptomunten, kunnen zulke aankopen dankzij cryptobetaalkaarten wel gedaan worden, zolang deze winkels Visa-kaarten accepteren. Deze winkels ontvangen ook bij het gebruik van deze nieuwe kaarten namelijk ‘gewone’ valuta’s, zoals euro’s. De conversie wordt achter de schermen door Visa afgehandeld.
Cryptobetaalkaarten maken het betalen met crypto dus makkelijker: met een cryptobetaalkaart (op basis van het Visa-betaalsysteem) kun je in iedere winkel waar een Visa-kaart wordt geaccepteerd een betaling doen.
Dit betaalgemak is een van de grote voordelen van de nieuwe kaarten. Je hoeft dan ook niet langer te zoeken naar de handvol sites die crypto's wél accepteren als betaalmiddel. Ook hoef je je niet meer te verdiepen in de soms omslachtige manieren om cryptomunten om te wisselen naar traditionele valuta's. Je kan je crypto met de kaarten direct gebruiken om aankopen te doen. Want zoals gezegd: Visa bekommert zich om de conversie.
Andere voordelen van de kaarten zijn de cashbacks die sommige kaartaanbieders hanteren. Geef je 150 euro uit? Dan krijg je bij sommige aanbieders 1 of 2 procent van je aankoopbedrag teruggestort in crypto. Anderen, zoals Crypto.com, geven weer korting op je Netflix- of Spotify-abonnement.
Welke risico’s kleven eraan?
Wie na het lezen van de voordelen denkt: dit is te mooi om waar te zijn, heeft enigszins gelijk. Er kleven dan ook zeker wat risico’s aan het gebruik van de cryptobetaalkaarten. Zo hoeven aanbieders van de kaarten zich – net als de gehele cryptomarkt – amper aan regelgeving te houden. Sommigen zien dat als een pluspunt, maar het betekent ook dat je nergens op kan terugvallen als je benadeeld wordt. Als de uitgever van de kaart bijvoorbeeld failliet gaat, kun je waarschijnlijk fluiten naar je centen.
Daarnaast moeten de cryptomunten in sommmige gevallen voor een langere tijd, bijvoorbeeld 6 maanden, worden vastgezet ('gestaked'). In de tussentijd kan je de tokens niet verkopen, ook niet als ze plotseling in waarde dalen.
Verder zijn er bij sommige uitgevers kosten verbonden aan de conversies, die best duur kunnen uitpakken. Je moet soms ook nog betalen voor het gebruik van de kaart zelf. Er komen dus hoe dan ook extra kosten bij.
Welke cryptokaarten zijn er?
Toch interesse in een cryptobetaalkaart? Dit zijn drie bekende aanbieders.
Binance
Deze cryptobeurs wordt veel gebruikt in onder meer Nederland en België.
Wel liet De Nederlandsche Bank (DNB) vorig jaar weten dat het bedrijf illegaal opereert in Nederland, omdat het geen verplichte registratie heeft. Volgens de toezichthouder doen klanten van Binance niets verkeerd, maar kunnen ze een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering.
De Binance-kaart is direct gekoppeld aan je wallet en je kan zelf kiezen welke crypto je wilt gebruiken voor je betalingen met deze kaart. Het gebruik van de kaart is gratis; de cashbacks verschillen op basis van het aantal tokens dat je bezit.
Crypto.com
Het ook in Nederland grote Crypto.com was een van de eerste bedrijven dat een partnerschap met Visa aanging om betaalkaarten te ontwikkelen. Dat deden ze eerst in de VS. Inmiddels bieden ze ook in Europa kaarten aan, waar vijftig verschillende tokens mee kunnen worden gebruikt.
Het aanvragen van een kaart is gratis, en je kan zelfs een welkomstbonus krijgen. Afhankelijk van het aantal cro-tokens dat je vastzet, val je in een bepaalde abonnementsklasse. Hoe beter je abonnement, hoe hoger je cashback.
Coinbase
Na eerdere uitgiftes in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, is de betaalkaart van Coinbase nu ook beschikbaar in Nederland en België. Er kunnen steeds meer cryptovaluta's gebruikt worden met de kaart, waaronder uiteraard de bitcoin.
Coinbase is in vergelijking met andere aanbieders wat duurder: bij iedere transactie worden conversiekosten gerekend van ruim twee procent en daarnaast zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van de kaart.